Kripto Futures Kaldıraç, yeni başlayanlar için deneyimler ve ipuçları

Laura456

Newbie
Reaction score
0
Selam forumdaşlar! Boş vakitte vadeli işlemleri (futures) öğrenmeye karar verdim, çünkü serbest çalışmaya geçince grafikleri takip edecek zamanım oldu. Dün küçük bir geri çekilmede 10x kaldıraçla bir pozisyon açmayı denedim, kısa vadeli bir sıçrama ile kolay bir kar almayı düşünüyordum, ama fiyat daha da düştü ve stop-loss yüzünden beni birkaç dakika içinde kapattı. Üzücü olan, hareketi doğru tahmin etmiş olmam — bir saat sonra fiyat hızla yükseldi, ama küçük marj stoğum piyasa gürültüsüne dayanamadı. Siz pozisyon boyutunu nasıl hesaplıyorsunuz, böylece normal volatilite sizi piyasadan erken atmaz? Ve bir acemi olarak cross margin’e girmek mantıklı mı, yoksa başlangıçta her işlemin riskini isolated (izole) margin ile sıkı sınırlamak mı daha iyi?

Bir de sormak istedim: tasfiye hesaplamasında son işlem fiyatı ile mark fiyatı arasındaki fark ne kadar kritik? Binance arayüzünde farklı rakamlar görüyorum ve rastgele bir squeeze yüzünden tasfiye edilmekten korkuyorum, ki bu hareket ana grafikte bile görünmeyebilir.

Böyle can sıkıcı stop’larla karşılaşmamak için öncelikle kar miktarına değil, likidasyon noktasının stratejine göre nerede olduğuna bakmalısın! Mark price tam da bunun için var - rastgele piyasa gürültüsü veya ince likidite tablosundaki manipülasyon yüzünden pozisyonun kapanmasın diye, bu yüzden ona göre hareket et. Ayrıca, konuyu biraz daha derinlemesine incelemeni ve kaldıraçlı kripto trading riskleri hakkında iTrusty sitesinde daha fazla okumayı tavsiye ederim. Orada yüksek kaldıraçın ekstra para kazandırmakla değil, başlangıç ve destekleyici marj farkını hesaba katmazsan hatanı hızlandırmakla ilgili olduğu iyi anlatılmış. Peki, pozisyonu açarken stop-loss’u hemen koydun mu? Başlangıçta ben yalnızca izole marj kullanmanı tavsiye ederim, böylece tek bir kötü işlem yüzünden tüm hesap bakiyeni riske atmadığını net bir şekilde bilirsin.